10 Tips die gezonder eten jou makkelijk maakt

WAARMEE WIL JIJ VANDAAG KOKEN?

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors


Gezonder gaan eten lijkt zo makkelijk. Want wie wil dat nu niet?

Als je dit leest in ieder geval wel en merk je ook dat gezonde voeding wat met je doet.


Gezonder eten, moeilijk?

Ja.

Het gezonder willen eten is vaak een plan dat we in ons hoofd hebben. Zoals het met elke verandering gaat is de actie HET DOEN het allermoeilijkste.

En ook gaat het hier niet om een actie die je af en toe doet. Nee. Gezonder eten wil je dagelijks, dan wel de meeste dagen van de week.

Na een jarenlange worsteling met haar gewicht neemt voedingswetenschapper Karolien Olaerts het heft in eigen handen. Weg met de dieetboeken en de opgelegde kuren! Met vallen en opstaan ontdekt ze dat het eigenlijk allemaal niet zo moeilijk is: gewoon gezond eten, op basis van groenten en fruit.


Als ons willen een moeten wordt zoals, ‘ik moet nu echt gezonder gaan eten’, zonder dat je eetpatroon echt veel verandert? In dat geval komen er zelfs frustraties bij en ben je er meer mee bezig dan je zou willen. En daarnaast bereik je ook nog eens niet wat je zou willen, namelijk gezonder eten.

De volgende 10 acties hebben mij geholpen om stapje voor stapje steeds gezonder te gaan eten.


Elke tip afzonderlijk lijkt misschien kinderlijk eenvoudig. Misschien zelfs een open deur als je het leest.

Doe ‘t maar eens. Dat is de clou én de combinatie van acties die je inzet.


10 Gezond eten tips

Verwijder zoveel mogelijk ‘slecht’ voedsel uit huis

Het wegdoen van slechte dingen is een belangrijke eerste stap.

Wat is slecht?

Tja, alles wat je waarschijnlijk wel weet.

Moet je alles wegdoen?

Nee niet persé. Het is ook wat voor jou werkt. Kan je stoppen na 1 koekje of een handje chips? Lekker toch?

Hoe langer je lekkere gezonde dingen eet, zal je behoefte aan ‘slechtere’ dingen geleidelijk aan verminderen. Het is echt een soort van afkicken.


Haal goed voedsel (groente) in huis

Haal zoveel mogelijk verschillende soorten groenten in huis. Maar ook fruit en noten.

Hoeveel groente eet jij per dag? Oersterk gaat uit van minimaal 300 gram groente per dag.

Heb je voldoende in huis dan grijp je nooit mis. Ik ben veel creatiever geworden en weet ook zonder een recept wel wat op tafel te zetten. Groenten hebben niet veel nodig en samen smaken ze nog lekkerder.

Heb je een groente en weet je niet wat je er mee kan maken? Gebruik mijn groentevinder voor de bereidingswijze en slimme recepten.


Eet groente bij het ontbijt

Waar moet je aan denken bij groente in je ontbijt? Alles waar jij maar zin aan hebt. Een restje salade of soep van gisteren.

Als ik tijd heb (en wat later ontbijt) bak ik bijvoorbeeld tomaten, spinazie en paddestoelen. Dit is heerlijk bij witte bonen en een (vegetarisch) worstje.

Wil je je eerste, effectieve stappen zetten in de Chinese voedingsleer, maar mis je een stukje begeleiding? Dan is het boek ‘Ontbijt je fit – Starten met de vijf elementen voeding’ de juiste keuze. 50 energie gevende en heilzame recepten zonder (tarwe) gluten, dierlijke melkproducten (met uitzondering van roomboter)


Eet groente bij de lunch

De tijd van enkel plakken brood bij de lunch is voor veel mensen voorbij.

Maar als brood meer een onderdeeltje is geworden, wat eet je dan? Hoe krijg je dan op een lekkere manier groente binnen?

Jennifer & Sven zijn de oprichters van de populaire website voedzaamensnel.nl. Met dit boek maak je in slechts 10 minuten een lekkere lunch zonder brood! De 50 recepten zijn simpel en verrassend en zitten boordevol gezonde ingrediënten. Bekijk hun boek bij bol.com


Eet groente tussendoor

De lijst van rauwe groente en gezonde hapjes die je makkelijk tussendoor kunt eten is groot. Maar doe je het ook?

De verleiding van snel te pakken snoep, koek, gebak en chips ligt altijd op de loer.

In dit unieke bakboek leer je hoe je het allerlekkerste vegan gebak op tafel kunt toveren, en dat allemaal met groenten in de hoofdrol. Aan de hand van 45 inspirerende recepten, een explosie aan persoonlijke anekdotes en baktips ontdek je hoe lekker zoet gebak met groenten kan zijn.


Combineer verschillende groenten bij de hoofdmaaltijd

Zorg voor verschillende kleuren groenten op je bord. Combinaties zijn goed voor je lichaam en heerlijk voor je smaak. Maak hiervan een gewoonte. Op een gegeven moment zul je 1 groente op je bord te saai vinden.

Een kleine rauwkost salade kun je heel makkelijk maken van bijvoorbeeld rode kool of spitskool. Een kool kun je ook goed bewaren in de koelkast. Zo heb je altijd iets om een bij-salade van te maken, ook nog lekker goedkoop.

De gekookte rode bietjes uit de supermarkt zijn ook ideaal om altijd in huis te hebben. In plakjes met wat witte wijnazijn en klaar. Of even raspen en even stoven met een uitje en boter.

Wanneer je je groenten verwerkt met een spiraalsnijder, eet je automatisch meer groenten. Bovendien is de bekendste vorm, de courgetti – spaghetti van courgette, een leuke en gezonde vervanger voor pasta. Ook leuk voor kids. Zie spiraalsnijders bij bol.com


Maak groene smoothies

Ga de challenge aan met het maken van groene smoothies. Drink groente!

Dit boek geeft je 70 recepten voor zuivelvrije fruitsmoothies met bladgroentes. Ontdek zelf hoe slechts 1 groene smoothie per dag je op weg kan helpen naar: * meer energie * gewichtsverlies * een stralende huid * minder trek in zoetigheid * een stabiele bloedsuikerspiegel * een verbeterde weerstand

Met welke ingrediënten maak je zo’n groen(t)e smoothie nou echt lekker? Op die vraag geeft dit boek in maar liefst 100 groene smoothie recepten antwoord. Goed voor 85 verschillende smoothies, en 15 sapjes uit de slowjuicer.


Leer soep maken van alles

Soep is een prima manier om veel groente te verwerken. En nog eens lekker verwarmend ook. Een soeppakket uit de supermarkt is handig, je hebt alle ingrediënten bij elkaar. Natuurlijk kun je ook zelf soep maken van wat je hebt.

Maak een grote pan zodat iedereen naar wens een kop kan opwarmen. Ook lekker als lunch of tussendoor.

Soep is ook gezond: bevat weinig vet, weinig suikers, veel vezels en verteert gemakkelijk. Wist je dat mensen die regelmatig soep eten minder kans hebben op overgewicht of een hoge cholesterol? En eten de kinderen niet graag groenten, maak dan gewoon een lekkere soep.


Creëer gezonde snoepplekjes in huis

Zorg dat er gezonde knabbels liggen in de koelkast, maar ook in de kast. Daar waar je misschien ook koekjes en chips en chocolade bewaart. Varieer met rauwkost, noten, gedroogd fruit etc.

Nu al 75.000 exemplaren verkocht! Dit boek bevat 8 complete weekmenu’s, 40 heerlijke recepten en een schat aan informatie over afvallen in het algemeen.


Elke dag naar buiten!

Voel je lijf, voel de frisse lucht in je longen. Beweeg je spieren en stimuleer hiermee je bloedsomloop.

  • Ga liefst in de ochtend naar buiten
  • Bezuinig niet op het allerbelangrijkste: in beweging komen
  • Een kwartier lopen kan al voldoende zijn


Ook interessant

Wat is nu makrobiotisch koken?
Hoeveel gram groente is genoeg?