Makrobiotisch Koken – Een lifestyle niet voor watjes

WAARMEE WIL JIJ VANDAAG KOKEN?

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors


Makrobioties Koken door Karina van der Pol. Dit mooie boekje komt uit 1979 en ik scoorde ‘m onlangs in een kringloop.

Te bedenken dat dit meer dan 40 jaar geleden is uitgebracht. En ja toen was ik er ook al…


Wat is makrobiotisch koken?

Makrobiotisch koken heeft alles te maken met natuurvoeding.

Een eerste blik op de recepten:

Appeltaart, uienaart, pompoenmoes, groenteflap. Nice! Maar allemaal wel op een gezonde wijze bereidt natuurlijk, zoals de appeltaart zonder geraffineerde suikers .

gedeelte uit boek makrobioties koken
Pagina uit boek Makrobioties Koken


Maar ook: maismeelcake, zeewierstrooisel, geroosterd brood met tofu en brandnetelsalade.


Makrobiotisch en yin en yang

De schrijfster legt het begrip Yin en Yang uit. Dit is namelijk een belangrijk onderdeel.

Yin is aarde-energie en vrouwelijk, yang is hemel-energie en manlijk.

Zomers als het klimaat yang is, groeien er yinne gewassen, die je in evenwicht brengen met het weer op dat moment.

In de winter als het koud en vochtig is, dus yin, gaat de energie meer de aarde in en zijn yangere gewassen, die je beter bestand maken tegen de winter.

Als je kookt kun je bewust een evenwichtige of meer yinne of yange maaltijd maken. En wel door de keuze van je granen, bonen, groenten, maar ook door de verschillende bereidingswijzen.

zeewier fijn
Jacob Hooy Zeewier fijn 1 kg | Bol.com


Het belang van Miso soep

miso soep makrobiotisch
Bekijk miso produkten | Bol.com


Miso kan je darmen versterken. De melkzuurbacterieën helpen de darmflora opnieuw op te bouwen.

De schrijfster raadt aan om iedere dag misosoep te eten.

Er zijn verschillende soorten miso.

  • rijstmiso: de minst yinste miso. Goed voor kinderen en te yange personen.
  • gerstmiso: geschikt voor het hele jaar
  • sojamiso: is de yangste en geeft veel energie. Goed voor in de winter en yinne personen.

Miso komt uit Japan en is een gefermenteerde sojapasta. Het valt binnen het Umami smaakpallet. Ingrediënten zijn dus sojabonen met eventueel de toevoeging van rijst of gerst.


Zorg voor sfeer in de keuken

makrobiotisch koken zeewieren
Pagina uit boek Makrobioties Koken


Ik zou het willen. Zo’n makrobitische lifestyle.

Ik stel me dan vooral een zelfvoorzienend leven voor op een stukje land. Ook kook je dan liever niet elektrisch, want dat verstoord de energie in het eten. En als je zenuwachtig bent is het beter om niet te koken omdat je dan met je maaltijd iedereen zenuwachtig maakt.

Ik vind de zienswijze/levenswijze superinteressant. Kan je nog aan het boekje komen in de kringloop of online? Koop het dan.

Leuk om te lezen, maar ook om er recepten uit te maken!

Ik maak bijv. de gebakken ui met wortel. Er komt een eetlepel tamari bij. Bij het serveren strooi je er wat geroosterde sesamzaadjes over.

Het onderdeel taarten en koekjes vind ik interessant omdat ze natuurlijk zonder suiker worden bereid. Succesrecepten zal ik hier delen.


Ook interessant

10 Tips voor een fitter leven
Hoeveel groente heb je per dag nodig?